Blog témák

Allen Ginsberg az Üvöltés szerzője

Az Üvöltés szerzője első verseit betiltották, azután fokozatosan elfogadták. Nyolcvanhat éves lenne Allen Ginsberg amerikai költő, aki elválaszthatatlan volt a hatvanas évek ellenkultúrájától. Az új zenei és irodalmi irányzatokhoz lassan felnőtt az arra fogékony befogadó nemzedék is.

Allen Ginsberg 1926. június 3-án született Newarkban. Apjáról Louis Ginsbergről nem sokat lehet tudni, anyja Oroszországból bevándorolt zsidó gyógypedagógus volt, akinek elméje később elborult. Ginsberg a középiskola után alkalmi munkákból élt, majd különböző egyetemekre járt, de egyiken sem szerzett diplomát.

Az ötvenes években tűnt fel az irodalomban, azonnal az addig elfogadott "polgári" irodalom tagadójaként. Fiatalon bejárta Amerikát, nyakába kapta a világot és elutazott Mexikóba, Afrikába és a Távol-Keletre.

Üvöltés című kötetének megjelenési dátuma 1955 vagy 1956. Lawrence Ferlinghetti volt a kiadója, aki szintén a beatnemzedékhez tartozó jelentős irodalmi személyiség. (A beatmozgalom legnagyobb alkotói között meg kell említeni Wiliam Burroughst, és az Úton című alapmű szerzőjét, Jack Kerouacot is.) Ezek a művészek ismerték egymás minden rezdülését, számon tartották a körhöz tartozók alkotásait, megnyilvánulásait.

Programadó verseskötetével Ginsberg nem azonnal lett világszerte ünnepelt költő. Első verseit betiltották, azután fokozatosan elfogadták szókimondó, gyakran nagyon durva, de őszinte szövegeit. A sûrûn használt trágár kifejezések a mondanivalót szolgálták, még ha sokan vitatják is ezt. Persze volt, akinek a feje, s volt akinek a gyomra nem fogadta be Ginsberg gondolatait.

Második kötete, a Kaddis és más költemények 1961-ben jelent meg, benne halott anyjának ajánlott címadó verssel. Elismert gyűjteménye volt a Nagyáruház Kaliforniában.

Verseit szinte "pogány" szertartások keretében mutatta be. A felolvasásokon énekelve és üvöltve jutott ő maga is szinte önkívületi állapotba. Találkozói a közönséggel gyakran végződtek botránnyal, megesett, hogy anyaszült meztelenre vetkőzött a nyilvánosság előtt, pedig nem a szépségéért szerették. Ilyen előadásainak a rendőrök vetettek véget, akik elvezették a költőt.

Ginsbergnek lemezei is jelentek meg és aktív közéleti szereplő volt, a vietnami háború hangos bírálója, az elesettek támogatója.

Világjáró útjai során eljutott Magyarországra is: 1980-ban Allen Ginsberg Hobóval együtt lépett fel az Ifjúsági Parkban és más helyeken. Mintegy negyven kötete közül magyarul négy jelent meg: A leples bitang, a Május királya, Nagyáruház Kaliforniában és a Halál Van Gogh fülére. Lefordították az anyjához szóló, Kaddis című versét is. Művei szerepelnek az Üvöltés című nemzedéki antológiában Kerouac, Norman Mailer, Ferlinghetti és mások írásaival együtt.

Allen Ginsberg tizenöt éve halt meg. Formailag meghökkentő költészetének mondanivalója most is aktuális, nemcsak Amerikában, hanem nálunk is.