Blog témák

Hét tenger ördöge, Henry Morgan

 

Kereken 350 évig aludta álmát a "Merchant Jamaica" kalózhajó a Karib-tenger mélyén, amíg most egy nemzetközi expedíció rátalált az angol tengeri rablóra. "Csaknem száz százalékban biztos, hogy Henry Morgan kalózhajójáról van szó" - jelentette ki az expedíció 62 éves vezetője, Klaus Keppler.

Keppler cége, a Németországban bejegyzett Sea Explorer AG már 1999-ben nagy feltűnést keltett, amikor a Vizcayai-öbölben rátalált a száz évvel ezelőtt elsüllyedt holland luxusgőzösre, a "Prins Frederik"re.

Henry Morgan angol kereskedelmi hajója, a "Merchant Jamaica" a XVII. század második felében süllyedt el Haiti partjainál. Morgan (1635-1688) angol tengeri kalózként harcolt az amerikai spanyol gyarmatok ellen.

Hírhedt rablóhadjáratának 1671-ben Panama városa esett áldozatául. Keppler biztosra veszi, hogy Morgan hajójának roncsát találták meg a hat hétig tartó, fél millió márkába kerülő kutatás eredményeként. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "nagy mennyiségű arany vagy ezüst nem lesz a hajó fedélzetén". Ez nem is nyugtalanítja különösen, mivel, mint közölte, jövőre hozzák majd felszínre a "Prins Frederik" 60 millió márkára becsült aranyrakományát.

Régészeket és politikusok tiltakozását váltja ki az a kíméletlenség, amellyel a kincskeresők az utóbbi években "rávetették magukat" a Karib-tenger mélyén megtalálni vélt történelmi értékű hajóroncsokra. Úgy tudják, hogy az UNESCO szigorítani szándékozik azok védelmét.

Keppler ezzel szemben tagadja, hogy ő és társai kalandorok lennének. Elmondta: archívumában mintegy 28 000 elsüllyedt hajót tartanak nyilván. Cégének megbízásából spanyol, angol és holland régészek végeznek kutatásokat, és együtt dolgoznak az illetékes hatóságokkal is.