Blog témák

Meddig érvényesek a megyei matricák?

2015. január elseje óta a hagyományos országos matricák mellett megyei matricák vásárlásával is megszerezhetjük a jogot arra, hogy behajtsunk a díjköteles úthálózatokra. A megyei matrica a díjrendelet hatályba lépéséig használt országoshoz képest egy rendkívül komoly újítást alkalmaz, hiszen az addigi időalapú beosztással szemben a területalapú felfogást is lehetővé teszi.

Ez azt jelenti, hogy a hangsúly nem azon van, hogy mennyire időre veszek egy matricán, hanem azon, hogy melyik területre (megyére). Egy adott éves megyei matrica egy adott megyére vonatkozik, és mivel eddig nem találkoztunk vele, vásárlásakor két kérdés is felmerülhet bennünk. Egyrészt térben, másrészt időben meddig érvényesek ezek a matricák?


A megyei matricák érvényessége - térben

Az e-autopalyamatrica.hu oldalon egyszerűen beszerezhető megyei matricák a vásárláskor megadott megye határain belül érvényesek. Könnyítést is kaptunk a díjrendelet vonatkozó pontjai szerint, hiszen egy ilyen matricával a szomszédos megye első lehajtójáig is autózhatunk. Ennek előnye, hogy nem kell megvennünk a szomszédos megyére vonatkozó megyei matricát abban az esetben, ha a díjköteles útszakaszt az első lehetőségnél elhagyjuk.

A megyei matricák érvényessége - időben

Mivel az éves jogosultság a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év első hónapjának végéig szól, ezért a 2015-ös éves megyei matricák 2016. január 31-ig érvényesek. Érdemes ennek a két információnak a segítségével kiszámolni, hogy az úthasználat függvényében melyik típusú matricát éri meg jobban megvenni. Előfordulhat még így is, hogy valakinek az éves országos matrica kifizetődőbb, de nagy általánosságban az mondható el, hogy a gépjárművezetők többségének a megyei matrica jelenti az ideális megoldást.