Blog témák

Kötelező 2013 díjhirdetés

Már csak pár nap, és október 30-án meghirdetik a biztosítók a kötelező 2013. évi biztosítási díjakat. A felelősségteljes autótulajdonosok ilyenkor, ha elég szemfülesek, találhatnak maguknak egy akár sokkal kedvezőbb kötelezőt. Hiszen hiába tettünk meg mindent annak idején, hogy a lehető legolcsóbb megoldás mellett döntsünk; évről évre újabb ajánlatok jelennek meg a piacon, melyek jobb választásnak bizonyulnak.

Így minden autótulajdonosnak érdemes évről évre kikalkulálnia, érdemes-e váltania. Az adott év októberében meghirdetett tarifák a következő évre érvényesek. Kizárólag a kötelező évfordulójával válthatunk biztosítást. Ez a 2010. január 1. előtt kötött biztosítások esetében január 1., az az után kötötteknél pedig a kockázatviselés kezdetének napja. Amennyiben 2010. január 1. előtt vásárolt autót, akkor is a január 1-jei évforduló a mérvadó, ha időközben biztosítót váltott. Ha viszont a váltást késedelmesen, január 1. után tette meg, a kockázatviselés kezdetének napja számít az évforduló időpontjának. Ha időközben nem fizetés miatt megszűnt a biztosítása, az eredeti évfordulót vegye figyelembe. Az évforduló dátumát azonban megtalálja a biztosítási kötvényen vagy a postai csekkeken is.

Csak úgy válthat biztosítót 2013-ra, ha jelenlegi szerződését a szabályban foglaltak értelmében időben (legkésőbb az évforduló előtt harminc nappal), írásban felmondja, majd az évforduló napjától új szerződést köt. Nézze át a meghirdetett kötelező biztosítás 2013. évi tarifákat, és hasonlítsa össze őket jelenlegi biztosítója ajánlatával! Erről a társaság minden évben tájékoztatást küld önnek. Ha úgy ítéli, hogy megérné váltani, cselekedjen időben! A kötelező 2013 díjhirdetés után általában november 1-től érhetőek el az új díjak összehasonlítva az online alkusz oldalain vagy a PSZÁF oldalán.

Ahhoz, hogy a kalkulátorok pontos összeget adhassanak, mindegyik kért adatot helyesen kell megadnia. A kalkulátor használatakor tartsa magánál az autó forgalmi engedélyét, illetve a jelenlegi kötelező biztosítás kötvényét! A korábbi évek kártörténeti adataira szintén szüksége lesz.