Blog témák

Meddig érvényesek a megyei matricák?

2015. január elseje óta a hagyományos országos matricák mellett megyei matricák vásárlásával is megszerezhetjük a jogot arra, hogy behajtsunk a díjköteles úthálózatokra. A megyei matrica a díjrendelet hatályba lépéséig használt országoshoz képest egy rendkívül komoly újítást alkalmaz, hiszen az addigi időalapú beosztással szemben a területalapú felfogást is lehetővé teszi.

Ez azt jelenti, hogy a hangsúly nem azon van, hogy mennyire időre veszek egy matricán, hanem azon, hogy melyik területre (megyére). Egy adott éves megyei matrica egy adott megyére vonatkozik, és mivel eddig nem találkoztunk vele, vásárlásakor két kérdés is felmerülhet bennünk. Egyrészt térben, másrészt időben meddig érvényesek ezek a matricák?

Bővebben: Meddig érvényesek a megyei matricák?

A Cinecittá története

Benito Mussolini kevés jó cselekedeteinek egyike volt, amikor 1937-ben kezdeményezte a római filmváros, a Cinecittá megteremtését. A Duce annak idején így próbálta elősegíteni az olasz film, különösen a habkönnyű, úgynevezett „fehér telefonos" vígjátékok gyártásának fellendítését (e műfajt mellesleg az 1930-as évek magyar filmkomédiái ihlették). Később azonban Hollywood valóságos európai ellenlábasává nőtte ki magát, olyannyira, hogy az amerikai film több, főleg kosztümös klasszikusát itt forgatták.

Bővebben: A Cinecittá története

Kötelező 2013 díjhirdetés

Már csak pár nap, és október 30-án meghirdetik a biztosítók a kötelező 2013. évi biztosítási díjakat. A felelősségteljes autótulajdonosok ilyenkor, ha elég szemfülesek, találhatnak maguknak egy akár sokkal kedvezőbb kötelezőt. Hiszen hiába tettünk meg mindent annak idején, hogy a lehető legolcsóbb megoldás mellett döntsünk; évről évre újabb ajánlatok jelennek meg a piacon, melyek jobb választásnak bizonyulnak.

Bővebben: Kötelező 2013 díjhirdetés

Biztosítási kártérítés érvényesítése

Az életben bármikor előfordulhat, hogy bizonyos esetekből kifolyólag érvényesíteni kell meglévő biztosításunkat. Legyen szó ingatlanról, személygépkocsiról vagy személyi sérülésről, a biztosítási kártérítés érvényesítése olyan dolog, amit a legjobb azokra bízni, akik értenek ezen a szövevényes nyelven, és akik eligazodnak a biztosítási szerződés bonyolult nyelvezetében.

Bővebben: Biztosítási kártérítés érvényesítése

Minőségi kismamaruha kiválasztása

Kismamaként fokozott figyelmet kell fordítanod a vásárláskor a ruhadarabok minőségére. A bevarrt címkén mindig ellenőrizd az anyag összetételét! Ha erről nincs tájékoztatás a ruhában, az mindig gyanús. Ha eddig sem kedvelted, vagy eddig sem érezted jól magad műszálas anyagból készült ruhákban, akkor kismamaként ezeket továbbra is kerülnöd kell.

Bővebben: Minőségi kismamaruha kiválasztása

Bárány Tamás: Válogatott novellák

Általános a közfelfogás: rohanó világban élünk. A pszichológusok jól tudják: a túlfeszített idegeket időnként pihentetni kell. Még magának az írónak is meg kell állnia munkájában és pihenésként valamelyik írótársa könyvéhez kell nyúlnia. Magam is ezek közé tartozom és sietek bevallani: más író művét olvasni igenis pihenés számba megy. Bárány Tamás írásait, legyen az regény, novella, karcolat, mindig is szerettem olvasni.

Bővebben: Bárány Tamás: Válogatott novellák